magyar english
Helyszín
Megye:
Település:
Időpont:
Időtartam:
Ingyenes:
Típus:
Kulcsszó:
A fenti szempontok közül legalább egy megadása kötelező.
Természetvédelmi Információs Rendszer

 

Fertő-tavi Hidro-ökológiai Tájékoztató Rendszer
Járművel való közlekedés védett természeti területen
Ramsar

Világörökség

» Természetvédelmi területek » Védett természeti területek és emlékek » Természetvédelmi Területek » Soproni Botanikus Kert TT
Soproni Botanikus Kert TT
 

 

 

Adatlap

 

Törzskönyvi szám:

169/TT/78

Védetté nyilvánítás éve:

1978

Védetté nyilvánító jogszabály (ok):

15/1978 OKTH határozat

Kiterjedése:

17,2064 ha

ebből fokozottan védett:

0 ha

Érintett települések:

Sopron

Elsőfokú természetvédelmi hatóság:

Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség

 

  


 

A botanikus kert alapjai már a Soproni Botanikus Kert alsó kertjének helyén 1897-től működő katonai reáliskola alapításakor kialakultak. A kert kialakítását ekkor elsősorban a katonai kiképzés és az esztétikai igények határozták meg. Ekkor kerültek elültetésre a mai idős platánok, vadgesztenyék és juharok. A I. világháborút követően, 1922 szeptemberében az üresen álló épületekbe a selmecbányai Bányászati és Erdészeti Akadémia költözött, amelynek már Selmecbányán európai hírű, tudományos igényességgel kialakított arborétuma volt. A 17,2 kataszteri hold nagyságú területen 1923 tavaszán, Kövessi Ferenc vezetésével, indultak meg a botanikus kertté alakítás munkái. A botanikus kert kialakításának célja elsősorban az oktatás segítése volt a magyar erdőflóra bemutatásával, de nagy hangsúlyt helyeztek az élettani és származástani kutatásokra, illetve a nemesítési feladatokra (Kocsó 2008).

A kert kialakításához használt szaporítóanyag részben Selmecbányáról származott, de folyamatosan gyűjtötték a fajokat Magyarország és Európa erdős területeiről. A II. világháború előtt a botanikus kert már csaknem ötszáz fa- és több, mint ezer lágyszárú fajjal büszkélkedhetett a kert, amelyek egy részének üvegházakban biztosították a teleltetést. A háborús rombolások után megkezdődött a kert újjáépítése Tuskó Ferenc vezetésével. 1958-ban a botanikus kert területét a városi tanács támogatásával 4 hektárral, majd 1965-ben újabb 4,5 hektárral növelték meg. Az 1960-as években indult meg a kert tematikus átalakítása is, ekkor kerültek kialakításra a sétautak, a Panoráma út felőli alpinétum és az egyes földrészek fajait bemutató részterületek. A kert örökzöld gyűjteménye Európa szerte híres. A látogató mintegy két tucat jegenyefenyő fajt, harmincnál több lucfenyőfélét, több mint harminc borókafajt, borbolyákat és több száz lombhullató fafajt és cserjét láthat. A Botanikus Kertet ma a Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Kara gondozza.

  


 Látogatás

A Botanikus Kert egész évben ingyenesen látogatható.

Látogatási idõ:
Nyári idõszakban   (május 1-tõl szeptember 30-ig):     8.00-20.00 -ig      
Téli idõszakban     (október 1-tõl április 30-ig):           8.00-16.30 -ig

 


 A területtel kapcsolatos további információk

A terület áttekintő térképe

A terület helyrajzi számai

A terület tulajdonosi viszonyai

A terület művelési ág szerinti megoszlása

Természetvédelmi kezelési terv

 


 A területre vonatkozó fontosabb irodalmak

   
 
2009. 11. 09. Oldal nyomtatása
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design