magyar english
Helyszín
Megye:
Település:
Időpont:
Időtartam:
Ingyenes:
Típus:
Kulcsszó:
A fenti szempontok közül legalább egy megadása kötelező.
FACEBOOK
Tájékoztató
VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM
Fertő-tavi Hidro-ökológiai Tájékoztató Rendszer
Természetvédelmi Információs Rendszer

 

SOPRONI TIT
„Az év emlőse az ürge 2015” programsorozat
Vadonleső
VARÁZSLATOS MAGYARORSZÁG
TAVASZI MADÁRLES
GPS kerékpáros útvonalak Sopron-Fertőd és Kapuvár-Beled kistérségek terültén
 
Feliratkozás hírlevélre
Kategoriák:
Név:
E-mail cím:
Szigetköz.eu
PaNaNet
 
 
 
AZ ÉV KIEMELT FAJAI -2015
FÁJA HALA
KÉTÉLTŰJE MADARA
 
» Természetvédelmi kutatások » Szakdolgozati témajavaslatok » Általános természetvédelem
Általános természetvédelem
 

Nem védett természeti területek állapotfelmérése

A védett természeti területeken kívül sok jó állapotú, természetvédelmi szempontból értékes terület maradt fenn, amelyekről általában rendkívül csekély ismeretanyag áll rendelkezésre. Ezen területek állapotának és értékeinek felmérése a természetvédelem kiemelkedő feladata.

A téma keretében javasoljuk egy-egy kistáj (Csornai-sík, Fertő-medence, Fertőmelléki-dombság, Győr-Tatai-teraszvidék, Hanság, Igmánd-Kisbéri-medence, Ikva-sík, Kapuvári-sík, Mosoni-sík, Pannonhalmi-dombság, Pápa-Devecseri sík, Répce-sík, Soproni-hegység, Sopron-medence, Szigetköz) teljes felmérését, amelynek keretében elkészül az egyes területek lehatárolása, általános leírása (élőhelyek jellemzése, megfigyelt védett fajok stb.), élőhely-térképe, a területet veszélyeztető tényezők és az esetlegesen szükséges beavatkozások ismertetése.

A felmérésekhez jó térinformatikai tudás, az élőhelyek és a védett fajok minél alaposabb ismerete szükséges. A téma  időigényes, a kistáj „használtságától” és természetvédelmi helyzetétől függően 20-30 terepnap szükséges a felmérésekhez, illetve legalább ugyanennyi munkát igényel az adatok feldolgozása és értékelése. A feladat végrehajtásához gépkocsi vagy motorkerékpár használata nélkülözhetetlen (az Igazgatóság a közlekedésben nem tud segíteni). A téma kidolgozásához az Igazgatóság rendelkezésre bocsátja a meglévő adatokat és segítséget nyújt a munka elkezdéséhez, illetve az adatok feldolgozásához.

A téma iránt érdeklődők Takács Gábor természetvédelmi szakreferenst kereshetik további információkért.

 

Egyedi tájértékek felmérése

Az egyedi tájértékek felmérése és adatbázisba rendezése 2004-ben kezdődött meg, de a munka ma még gyerekcipőben jár. A szakdolgozók feladata egy vagy több település teljes körű felmérése és a gyűjtött adatok értékelése.

A témát elsősorban TDK dolgzatnak vagy BsC szintű szakdolgozatnak javasoljuk természetvédelmi mérnök, településtervező, földrajz vagy történelem szakos hallgatóknak számára.

A téma iránt érdeklődők Takács Gábor természetvédelmi szakreferenst kereshetik további információkért.

 

A Holt-Rábca helyreállítási lehetőségeinek vizsgálata

 

A Rábca szabályozása során Lébény, Mosonszentmiklós, Börcs határában több holtág keletkezett, amelyek élő folyóvá visszaalakítása komoly vízügyi és természetvédelmi kihívást jelent. A szakdolgozó feladata a szabályozás folyamatának és a jelenleg hatályos vízjogi engedélyek áttekintése után a helyreállítás szükségességének (pl. Milyen káros hatásai voltak a szabályozásnak? A jelenlegi működés megfelel-e a mai követelményeknek?) és lehetőségeinek vizsgálata. A téma kidolgozása során vizsgálni kell a beavatkozásnak a környező területek jelenlegi használatra gyakorolt hatásait. A szakdolgozónak a helyreállításhoz részletes geodéziával alátámasztott elvi vízjogi és természetvédelmi engedélyezésre alkalmas tervet kell készítenie.

 

A téma kidolgozásához elsősorban vízépítő mérnök, illetve természetvédelmi mérnök hallgatók jelentkezését várjuk. A téma összetettsége jó lehetőséget ad a különböző szakterületeken dolgozó hallgatók közös munkájára.

A téma iránt érdeklődők Takács Gábor természetvédelmi szakreferenst kereshetik további információkért.

   
 
2009. 08. 26. Oldal nyomtatása
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design